Wat is een kyfose?

Een kyfose is een versterkte kromming van de wervelkolom in het borstgedeelte. Normaal gesproken heeft de wervelkolom een soort s-vorm (vanaf de zijkant gezien): de nek is hol, de bovenrug bol en de onderrug weer hol. Met een kyfose wordt normaal gesproken de normale kromming van de wervelkolom bedoeld, maar wordt ook vaak gebruikt voor een versterkte kromming in dit gedeelte.

Een kyfose hoeft niet perse klachten te geven. Vooral kinderen hebben meestal geen pijnklachten. Dit betekend overigens níet dat een behandeling dan niet nodig is! Juist om klachten in de toekomst te voorkomen moet je zo vroeg mogelijk met een behandeling beginnen.

Hoe onstaat een kyfose?

Een versterkte kyfose kan aangeboren zijn of een gevolg van een verkeerde houding wat meestal te zien is bij schoolgaande jongeren die zware tassen op hun rug dragen of door een verandering in de tussenwervelschijven meestal te zien bij ouderen.

Door deze versterkte kromming in de bovenrug komt veel druk te zitten in de nek en de bovenrug waardoor de volgende klachten ontstaan:

 Nekpijn
 Rugpijn
 Schouderklachten
 Vermoeidheid
 Spierpijn
 Evenwichtsproblemen en Hoofdpijn

Andere oorzaken van een kyfose zijn:

 Verkeerde werkhouding
 Ziekte van bechterew
 Ziekte van scheuermann
 Osteoporosis
 Artrose

Hierbij Oefentherapie Berestein wordt er gewerkt aan geven van inzicht in het houding- beweeggedrag, houdingsverbetering, mobiliserende oefeningen en spierversterkende oefeningen voor de rug- en schouderbladspieren om zo klachten te verminderen of voorkomen.